Květinové vazby Pavly Charvátové

Jistě si pamatujete na bývalou moderátorku Televizních novin na Nově Pavlu Charvátovou. Možná však už nevíte, že mezi její koníčky patří také výtvarné umění. Požádali jsme jí o krátký rozhovor a několik fotografií, které by mohly zaujmout především něžnější polovinu návštěvníků našeho serveru.

Pavlo, jak dlouho a jak často se věnujete aranžování květin?
Už jako malá holka jsem u tety v Českém Těšíně vytvářela obrovské kytice ze zahradních i lučních rostlin a květin. Vždycky mě bavilo hledat neobvyklé kombinace barev a také typů rostlinek. Trávy s růžemi, popínavky s větvemi keřů a nebo stromů atp. A to mi zůstalo až dodnes. Nevěnuji se tomu nijak pravidelně, je to koníček, který mě zkrátka čas od času chytne. Chodím hodně ven s našimi psy, do přírody a ta je nejlepší inspirací. Celoročně se v ní dá najít spousta zajímavých rostlinek. A když je doplníte navíc nějakou ušlechtilou květinou z květinářství, vznikne zajímavý efekt.

Mohla byste našim čtenářkám alespoň ve stručnosti nastínit nějaký Váš "květinový recept"?
Nemám žádný konkrétní, vždycky je to spíš „co dům dá“, nebo lépe řečeno „co příroda dá“. Ale efektní a moje oblíbené jsou kombinace větví s okrasnými prvky – listy, plody, kůrou – s ušlechtilými okrasnými a hlavně jednoduchými květinami jako jsou barevné kaly, frézie bez listů, okrasné česneky atp. Velmi důležité taky je, do jakého předmětu se kytice aranžují. Já mám ráda čiré tlustostěnné sklo a do něj dávám různobarevné kamínky. Zajímavě taky vypadají květy a květiny jakoby utopené ve vysokých nebo širokých skleněných vázách. A protože je podzim, tak teď třeba zkuste pár větviček břízy bez listí jen s jehnědami a k tomu jeden nebo dva klasy velkokvětého okrasného česneku. Všechno dejte do vysoké širší vázy, na dno pár kamenů, větvičky zakraťte tak, aby nepřesahovaly okraj vázy a česneky naopak nechejte hodně dlouhé.

Jaké barvy preferujete v interiéru Vašeho domu?
Většinou teplé přírodní barvy podzimu a pozdního léta.

Jaký máte názor na problematiku geopatogenních zón v interiéru?
V této problematice se příliš nevyznám. Jsem člověk, který spíš věří tomu, co se dá popsat, změřit a vysvětlit. Ale pravda je, že naši psi mají v domě svá oblíbená „spací“ místa. A říká se, že zvíře pozná, kde je něco špatného, co by mohlo škodit zdraví a kde naopak je to příznivé. Tak částečně na tom asi něco pravdy bude.

Vím, že ráda sportujete, co taková domácí posilovna?
V žádném případě! Máme doma už léta rotoped a malý stepper. A to je tak maximum, co jsem ochotná pustit přes práh. Bydlíme v přírodě, a tak když chceme utužovat zdraví, je nejlepší jít si zaběhat nebo zaplavat. A v zimě pak využít ten rotoped nebo stepper. Chápu ale milovníky sportu, kteří bydlí v zástavbě a přírodu nemají na dosah, že si doma udělají malou posilovnu.

A domácí sauna?
To už zní líp. Můj sen je ovšem venkovní vířivá a masážní vana pro relaxaci. Tak třeba jednou…

Ve které místnosti doma pobýváte nejraději a proč?
V té ústřední, což je obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou. Jeden velký prostor, kde se celý den žije a všichni jsou v kontaktu.

Díky za příjemné povídání a přejeme mnoho štěstí!

30.11.2012 • Doplňky do obýváku »