Osvětlení obývacího pokoje

Světlo patří k základním životním potřebám a proto bychom neměli světelnou pohodu jako základní formu prevence poškození zraku v žádném případě podceňovat – stejně jako výběr vhodného osvětlení. V současné moderní době však hraje stále větší roli design než hygienické požadavky kladené na osvětlování nejrůznějších interiérů. Mít v obývacím pokoji krásnou osvětlovací soustavu je důležité, ale ještě důležitější je řešit osvětlení tak, aby bylo nejen dekorativní, ale i účelné a pokud možno ekologické.

Doby, kdy stačil k osvětlení obývacího pokoje jen jeden středový lustr, jsou nenávratně pryč. Prostor obývacího pokoje musí vyhovovat všem jeho uživatelům konajícím zde různé činnosti i z hlediska osvětlení. Většina obývacích pokojů bývá osvětlována denním i umělým světlem. Oba dva druhy osvětlení vytvářejí v daném prostoru světelná pole, které nám umožňují zrakový vjem. Kvalita denního světla je proměnlivá a neovlivnitelná. Umělé světlo má ve srovnání s denním světlem nedostatky především v kvalitě a intenzitě, má však i několik nezanedbatelných výhod. Umělé světlo můžeme kromě náhrady denního světla chápat jako samostatný funkční i výtvarný prvek interiéru s následujícími přednostmi: Umělé světlo je ovladatelné ve všech parametrech a můžeme jej použít na libovolném místě.

Osvětlení obývacího pokoje Osvětlení obývacího pokoje Osvětlení obývacího pokoje Osvětlení obývacího pokoje

Nejdůležitějšími parametry jsou intenzita osvětlení a jas. Mezi nejpoužívanější zdroje světla patří klasické reflektorové žárovky, lineární zářivky a halogenová svítidla. Vzhledem k individualitě lidského vkusu nelze jednoznačně doporučit jediný typ zdrojů světla, často bývá využívána kombinace žárovek a zářivek ve formě lustru resp. bodových světel. Velice oblíbené a poměrně kvalitní zdroje světla jsou také tzv. úsporné zářivky, jejichž hlavní výhoda spočívá v nízké spotřebě energie, při zachování dostatečné intenzity.

Na návrh osvětlení místnosti je třeba dbát již při výstavbě či rekonstrukci. Situaci, kdy si neinformovaní investoři nechají na doporučení firmy udělat v každé místnosti pouze jeden vývod uprostřed stropu, řeší interiéroví architekti dnes a denně. V dnešní době již nejsou výjimkou centrální systémy, které ovládají chod celé domácnosti, včetně osvětlení jedním dálkovým ovladačem, který disponuje funkcí stmívače a s tím je potřeba již při návrhu elektroinstalace počítat.

Klasická žárovka pracuje na principu vyzařování světla horkými tělesy. Ve skleněné baňce je umístěno žhavící se wolframové vlákno. Nežádoucím efektem je postupné černání baňky v důsledku vypařování wolframu. Žárovka patří mezi nejméně efektivní výrobce světla – pouze 6 až 10% se přemění na světlo, zbytek na přebytečné teplo. Další nevýhodou je poměrně nízká životnost, která je ale kompenzovaná velmi nízkými pořizovacími náklady.

Halogenová žárovka pracuje na podobném principu jako klasická žárovka, ovšem v baňce z křemičitého skla jsou navíc obsaženy halové prvky. Celkově má halogenová žárovka v úhrnu lepší vlastnosti oproti klasické žárovce. Pozor, halogenových žárovek se nesmíme dotýkat holou rukou, látky obsažené v potu naleptávají jejich povrch. Po manipulaci je potřeba povrch žárovky omýt lihem.

Mezi další zdroje světla do domácnosti patří zářivky, na jakém principu pracují a jejich využití si představíme v dalším díle našeho miniseriálu, který věnujeme kuchyním.

30.11.2012 • Návrhy »